اگرچه موج اولیه بیماری همه گیر COVID-19 در بسیاری از کشورها کاهش یافته است، اما ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی همچنان به دنبال شناسایی تعداد بیمارانی که احتمال ابتلابه این ویروس را دارند، میباشند. تشخیص سریع و دقیق ویروس کرونا برای پیشگیری از گسترش این ویروس بسیار مهم است. نمونههای سواب بینی که توسط بسیاری از پزشکان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است، در حال حاضر برای تشخیص COVID-19 کافی نمیباشد. با این وجود، کمبود تأمین، زمان انتظار حداکثر دو روز برای نتایج و نرخ منفی کاذب به اندازه ۱ در ۵ بیمار نیاز به جایگزین دیگری دارد. از آنجایی که ویروس کرونا با درگیری ریه ارتباط مستقیم دارد، اکنون پزشکان از روشهای تشخیصی مانند سی تی اسکن ریه نیز استفاده میکنند. بسیاری از بیماران مبتلا به COVID-19 دچار ذات الریه میشوند که میتواند به نارسایی تنفسی منجر شود. پنومونی COVID-19 با اشکال متداول ذات الریه باکتریایی متفاوت است و تفاوتها تنها در اسکن CT نشان داده میشود. برای دانستن بیشتر دربارهی عکس سی تی اسکن ریه بیمار کرونایی به خواندن در این صفحه ادامه دهید.
عکس سی تی اسکن ریه کرونایی و ریه نرمال
عکس ریه نرمال عکس ریه کرونایی
همانگونه که در مقدمه گفته شد، پزشکان برای دانستن اینکه چه حجمی از ریه با این ویروس درگیر شده است و پیشگیری از آسیب جدیتر این عارضه و نجات جان بیمار از سی تی اسکن ریه استفاده میکنند. داشتن توده های کوچک بافت یا گرههای ریه که نقاط سفید رنگی دارند در سی تی اسکن ریه سالم طبیعی است. ریههای عادی باید در سی تی اسکن سیاه به نظر برسند. قابل توجهترین الگوهای مشاهده شده در CT اسکنهای ریه کرونا ضایعه ابری مانند است که شباهت زیادی به تکههای شیشه یا خطوط شبکیه در نمای گراند گلاس ( شیشه مات) دارد و مانند کاشیهای سنگ فرش نامنظم است، و در اطراف حاشیه هر دو ریه رخ میدهد. ضایعات ناشی از ذات الریه باکتریایی معمولاً در یک ریه متمرکز شده و ممکن است شباهت به شیشه های مات و یا ظاهری مه آلود نداشته باشد.
در بسیاری از کشورها ، اسکن های CT در حال حاضر به عنوان یک ابزار تشخیصی COVID-19 هنگامی که یک بیمار با تب و یک عفونت مشکوک به یک مرکز درمانی میرود، مورد استفاده قرار می گیرد . عفونت ریه ناشی از کرونا در سیتی اسکن قابل رویت است.
آیا سی تی اسکن ریه کرونا برای همه افراد مشکوک به کرونا انجام میشود؟
به گفتهی برخی از پزشکان متخصص، سی تی اسکن ریه باید برای بیماران تحت شرایط خاص، افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و یا دچار مشکل زمینه ای به ویژه عفونت و یا اختلالات ریوی هستند انجام شود. در بسیاری از موارد قبل از سی تی اسکن ریه از کیتهای تشخیصی استفاده و یا آزمایش خون از بیمار گرفته میشود و در صورت کم بودن گلبول سفید در خون، مشکوک بودن و داشن علائم تب، عفونت و تنگی نفس برای تشخیص دقیق و قطعی ابتلای بیمار به ویروس کرونا، از ریه بیمار سی تی اسکن گرفته میشود. سی تی اسکن ریه نسبت به تست PCR و آزمایش خون حساسیت بالاتری دارد. تصویربرداری ریه به روش اسپیرال نشان میدهد که آیا وضعیت بیمار مبتلا به کرونا در چه حد است، آیا با قرنطیه خانگی درمان میشود و یا نیاز به بستری دارد. میتوان اینگونه استدلال کرد که سی تی اسکن ریه به تشخیص دقیق و قطعی بودن بالای ۹۰ درصد این ویروس کمک میکند.
آیا در تمامی مراکز درمانی، سی تی اسکن ریه برای تشخیص کرونا انجام میشود؟
خیر . در بسیاری از آزمایشگاهها تست پی سی آر و یا همان کیتهای تشخیصی استفاده میشود. برای انجام سی تی ریه بهتر است به مراکز تصویربرداری و یا بیمارستانهای دولتی و خصوصی مراجعه کنید. خوشبختانه هزینهی سی تی اسکن ریه در کشور ما برخلاف برخی از کشورهای غربی پرهزینه نیست.
پس از مثبت بودن تست کرونا چه باید کرد؟
اولین گام پس از تشخیص و یا مشکوک بودن به ویروس کرونا قرنظینهی خانگی است. زیرا با داشتن ارتباط با سایر افراد این ویروس شیوع بیشتری پیدا میکند و روند درمان در اجتماع به کندی پیش میرود و بسیاری از افراد ممکن است در این بازهی زمانی جان خود را از دست بدهند. تاکید بسیاری بر رعایت پروتکلهای بهداشتی قبل و بعد از ابتلا به این ویروس میباشد. شست و شو و ضدعفونی کردن دست و سطوح باید به طور مداوم و همیشگی رعایت شود. از خوردن غذاهای تحریک کننده سیستم تنفسی،آلرژی زا، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و شوینده به طور جدی اجتناب شود.