افتادگی یا پرولاپس دریچه میترال

پرولایس یا افتادگی دریچه میترال (ام وی پی)، هنگامی روی می‌دهد که دریچه بین محفظه سمت چپ و بالای قلب (دهلیز چپ) و محفظه سمت چپ و پايين قلب (بطن چپ) به طور صحیح بسته نمی‌شود. هنگامی که این نوع نارسایی دریچه میترال ( پرولایس ) رخ دهد، لت‌های دریچه میترال به سمت بالا برآمدگی (پرولاپس) پیدا می‌کنند و در زمان انقباض قلب، به داخل دهلیز چپ برمی‌گردند. پرولاپس دریچه میترال گاهی اوقات موجب برگشت خون به داخل دهلیز چپ می‌شود که این حالت را اصطلاحاً برگشت خون از دریچه میترال می‌گویند. در اغلب افرادی که به پرولاپس دریچه میترال مبتلا هستند، این عارضه، خطر جدی برای سلامت آن‌ها به دنبال ندارد و درمان خاص یا تغییر در سبک زندگی برای آن‌ها لازم نیست. اما برخی از افرادی که به پرولاپس دریچه میترال مبتلا هستند، باید درمان شوند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره های 02632216426 - 09399450250 تماس بگیرید.

2

آیا شما در معرض خطر ابتلا به پرولاپس دریچه میترال هستید؟

خطر بروز پرولاپس دریچه میترال (ام وی پی) در تمامی افراد با هر سن و هر جنسیتی وجود دارد. اما با افزایش سن، خطر ابتلا به این بیماری بیشتر می‌شود. شرایط خاصی که ارتباط آن با بیماری ام وی پی شناخته شده است، عبارتند از:

  • داشتن سابقه ابتلا به تب روماتیسمی
  • ابتلا به بیماری اختلال در بافت‌های همبند، مانند بیماری نشانگان مارفان یا بیماری نشانگان اهلرز-دانلوس
  • بیماری گریوز
  • بیماری اسکولیوز یا سایر بیماری‌های اسکلتی
  •  برخی از انواع ناهنجاری‌های عضلانی

نشانه‌ها و علائم پرولاپس دریچه میترال چیست؟


پرولاپس دریچه میترال در اغلب افراد مبتلا، هیچ علامتی ندارد. اما برخی علائمی که در این بیماران شایع‌تر است، عبارت است از:

  • خستگی
  • تپش قلب
  • درد قفسه سینه
  • اضطراب
  • سردردهای میگرنی
  • سکته مغزی که از پیامدهای بسیار نادر این بیماری می‌باشد.

 

علل بروز پرولاپس دریچه میترال چیست؟


علت اصلی عارضه پرولاپس دریچه میترال، هنوز به طور دقیق شناخته نشده است. در اغلب افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، عارضه به صورت مادرزادی وجود داشته است. این بیماری معمولاً در بین افراد خانواده یا یک فامیل، مشترک است. همچنین اين بيماري در افرادی که به صورت مادرزادی به بیماری‌های بافت‌ همبند، مانند نشانگان مارفان مبتلا هستند، شایع‌تر است.

عملکرد غیر عادی دریچه میترال در افراد مبتلا به پرولاپس دریچه میترال، ممکن است به دلیل یکی از موارد زیر باشد:

  • لت‌های دریچه میترال ممکن است بیش از حد بزرگ یا کلفت باشند.
  • لت‌های دریچه میترال ممکن است سست باشند. در این حال، بافت لت‌ها یا بندهای اطراف آن‌ها بیش از حد شل و انعطاف پذیر هستند، در نتیجه قسمتی از دریچه متورم شده و به داخل دهلیز چپ بر می‌گردد.
  • دهانه دریچه میترال ممکن است کشیده شده و گشاد باشد.

هرکدام از این عوامل می‌تواند باعث شود که دریچه میترال نتواند به خوبی بین دو محفظه قلب را آب‌بندی کند. ممکن است در برخی از افراد، دو یا چند مورد از این مشکلات به طور همزمان وجود داشته باشد.

عوارض ناشی از پرولاپس دریچه میترال


عوارضی که ممکن است در نتیجه ابتلاء به پرولاپس دریچه میترال برای بیمار ایجاد شود، عبارت است از:

آیا پرولاپس دریچه میترال باید درمان شود؟

در اغلب موارد، ابتلا به پرولاپس دریچه میترال، تأثيری بر سلامت عمومی شما ندارد و نیازی به درمان آن نیست. با پزشک متخصص خود، مشورت کنید تا بدانید با توجه به شدت خطر بیماری پرولاپس دریچه میترال برای شما، چگونه می‌توان به بهترین شکل از عوارض این بیماری جلوگیری کرد. اگر پزشک برای شما دارویی تجویز کرده است، آن را مطابق دستور پزشک مصرف کنید.

پرولاپس دریچه میترال چگونه درمان می‌شود؟


افرادی که به پرولاپس دریچه میترال مبتلا هستند و از عوارض ناشی از آن رنج می‌برند، می‌توانند با مصرف دارو یا عمل جراحی تعویض دریچه قلب  یا هر دو، درمان شوند. اهداف مورد نظر در درمان بیماری پرولاپس دریچه میترال، عبارت است از:

  • تصحیح عملکرد دریچه میترال در صورت لزوم
  • جلوگیری از بروز عفونت داخلی قلب، ضربان نامنظم و سایر مشکلات قلبی
  • برطرف کردن علائم بیماری

داروها

داروهایی که اصطلاحاً تحت عنوان بتا بلاکر یا مسدود کننده‌های بتا شناخته می‌‌شوند، ممکن است برای درمان تپش قلب و درد قفسه سینه در افرادی که برگشت خون از دریچه میترال، در آن‌ها کم یا ناچیز باشد، استفاده شود. اگر برگشت خون و علائم بیماری شما شدید باشد، پزشک ممکن است داروهای زیر را تجویز کند:

  • داروهای رقیق کننده خون برای کاهش خطر تشکیل لخته خون، در صورتی که شما به فیبریلاسیون دهلیزی مبتلا باشید.
  • دیگوکسین، برای تقویت ضربان قلب
  • داروهای ادرار آور (قرص‌های مایع)، برای دفع سدیم و مایعات اضافی موجود در بدن و ریه‌های شما
  • داروهایی مانند فلکاینید و پروکائین آمید، برای تنظیم ضربان قلب
  • داروهای باز کننده عروق، برای گشاد کردن رگ‌های خونی و کاهش بار کاری قلب. ایزوسربید دی نیترات و هیدرالازین، نمونه‌هایی از داروهای ادرار آور هستند.

جراحی

جراحی فقط در صورتی انجام می‌شود که عملکرد دریچه میترال غیر طبیعی بوده و باعث برگشت خون به داخل دهلیز زیاد شده باشد. هدف اصلی از جراحی، بهبود علائم بیماری و کاهش خطر ایست قلبی است. تشخیص زمان مناسب برای انجام جراحی نیز بسیار مهم است. اگر جراحی بسیار زود و در زمانی که عملکرد دریچه قلب با وجود نشتی هنوز مناسب است، انجام شود، در واقع بدون نیاز به آن، در معرض خطر جراحی قرار می‌گیرید. از طرفی، اگر جراحی بسیار دیرتر از زمان لازم انجام شود، ممکن است به قلب آسیب وارد شده و نتوان آن را ترمیم کرد.

ترميم و تعويض دريچه ميترال

در جراحي دريچه ميترال، اين دريچه تعمير يا تعويض مي‌شود. در صورت امکان، ترجيحاً اين دريچه تعمير خواهد شد، زيرا در صورت تعمير دريچه ميترال، خطر آسيب ديدن قلب کمتر از زماني است که اين دريچه تعويض شود. علاوه بر آن، با تعمير دريچه ميترال، خطر بروز عفونت داخلي کاهش مي‌يابد و نيازي به مصرف دراز مدت داروهاي رقيق کننده خون هم نخواهد بود. اما در صورتي که تعمير دريچه امکان‌پذير نباشد، بايد آن را تعويض کرد. در اين صورت از دريچه‌هاي مکانيکي و بيولوژيکي براي جايگزيني دريچه اصلي استفاده مي‌شود.

عمل سوند زدن دريچه ميترال

پزشکان متخصص داخلي قلب، ممکن است بتوانند براي برطرف کردن مشکل بازگشت خون از دريچه ميترال، از ابزاري استفاده کنند که آن را به وسيله يک سوند (لوله) و از طريق يک رگ خوني بزرگ در داخل قلب قرار می‌دهند. اين روش يکي از عمل‌هاي با حداقل تهاجم به شمار مي‌رود و انجام آن مي‌تواند بيمار را از انجام عمل جراحي باز قلب بي نياز سازد.

چگونه می‌توان از پرولاپس دریچه میترال جلوگیری کرد؟


شما نمی‌توانید از وقوع بیماری پرولاپس دریچه میترال جلوگیری کنید. اين بيماري در اغلب افرادی که به آن مبتلا هستند، از بدو تولد همراه بوده است. عوارض ناشی از این بیماری، مانند ضربان نامنظم قلب و عفونت دریچه داخلی قلب (آی ئی)، بسیار به ندرت اتفاق می‌افتد. عفونت دریچه داخلی قلب، در واقع عفونت آستر داخلی پوشاننده محفظه‌ها و دریچه‌های قلب است.

ممکن است به افرادی که در معرض خطر ابتلاء به عفونت داخلی قلب هستند، قبل از آنکه بخواهند عمل‌های جراحی یا کارهای دندانپزشکی انجام دهند، داروهای آنتی بیوتیک داده شود. این آنتی بیوتیک‌ها می‌توانند از بروز عفونت داخلی قلب جلوگیری کنند. اگر شما هم به این بیماری مبتلا هستید، پزشکتان به شما می‌گوید که آیا به این نوع درمان نیاز دارید یا خیر.

زندگی با پرولاپس دریچه میترال


بیشتر افراد مبتلا به پرولاپس دریچه میترال بدون هیچگونه علائم و مشکلاتی هستند و نیازی به درمان ندارند، و به راحتی می‌توانند زندگی روزمره خود را ادامه دهند. اما در صورت بروز علائم و عوارض، معمولاً می‌توان با مصرف داروها آن را کنترل کرد. با این حال، برخی افراد برای کنترل علائم و جلوگیری از عوارض بیشتر، نیاز به استفاده از عمل سوند دریچه یا جراحی دریچه قلب دارند. در موارد نادر، پرولاپس دریچه میترال ممکن است منجر به ضربان نامنظم قلب و سایر مشکلات قلبی شود.

مراقبت‌های لازم

از پزشک خود بپرسید که هر چند وقت یک بار باید به پزشک مراجعه کنید. اگر علائم بیماری شما تشدید شد، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

داروها

همه داروهای خود از جمله داروهای رقیق کننده خون و فشار خون بالا را مطابق با دستور پزشک مصرف کنید. همچنین از مصرف قرص‌های ضد بارداری خودداری کنید، زیرا می‌تواند موجب افزایش خطر لخته شدن خون گردد.

سبک زندگی سالم برای قلب


اقداماتی که براي داشتن یک سبک زندگی سالم برای قلب می‌توان انجام داد، عبارت است از:

  • تغذیه سالم
  • نگهداری وزن در حد مناسب
  • کنترل استرس
  • انجام ورزش برای بیماران قلبی و فعالیت فیزیکی
  • ترک سیگار

برای اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله های بیماری های دریچه‌ای قلب، نارسایی دریچه میترال و تنگی دریچه میترال مراجعه نمایید.

نوبت دهی
× مشاوره در واتس اپ