هنگامی که درد قفسه سینه ایجاد میشود، گاهی اوقات دشوار است که بفهمید علت آن سوزش معده یا حمله قلبی است. علائم سوزش معده و حمله قلبی میتوانند کاملاً مشابه باشند، اما تشخیص صحیح میتواند مرگ و زندگی باشد. اگر شک دارید، آن را بررسی کنید!سوزش معده یا ریفلاکس اسید هنگامی اتفاق میافتد که اسید از معده خارج شده و وارد مری و منجر به بروز علائم میشود. اما حمله یا سکته قلبی زمانی اتفاق میافتد که انسداد حاد جریان خون باعث از بین رفتن بخشی از قلب در اثر کمبود اکسیژن شود و علائمی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس و اضطراب غیر قابل توضیح را به وجود آورد. حمله قلبی یک مورد اورژانسی است که نیاز به فوریت پزشکی دارد و به دنبال آن درمانی از جمله دارو ، تغییر در سبک زندگی و جراحی را شامل میشود.برای تشخیص فرق سوزش معده و بیماریهای قلبی علائمی در نظر گرفته شده که در ادامه مطب درباره آنها بیشتر توضیح داده شده است.
فرق سوزش معده و بیماریهای قلبی چیست؟ تشخییص رفلاکس معده و حمله قلبی
فهرست مطالب
فرق سوزش معده و بیماریهای قلبی
چگونه میتوانید تشخیص دهید که درد قفسه سینه شما و سایر علائم مشکوک، ناشی از سوزش معده یا حمله قلبی است؟ گاهی اوقات تشخیص این دو مشکل است، بنابراین اگر در مورد اینکه آیا از سوزش معده رنج میبرید یا دچار حمله قلبی شدهاید سردرگمی وجود دارد، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
علائم سوزش معده و رفلاکس اسید
سوزش معده در افراد به صورتهای متفاوتی بروز میکند. امکان دارد شدت سوزش معده و محل ایجاد علائم ایجاد شده ناشی از رفلاکس اسید در افراد مختلف، متفاوت باشد. سوزش معده باعث بروز علائم زیر میشود:
- احساس سوزش یا درد در قفسه سینه: در بیشتر مواقع رفلاکس اسید باعث سوزش یا درد در قفسه سینه میشود. این احساس سوزش معمولاً در قسمت پشت جناغ سینه آغاز شده و در برخی از مواقع در گلو نیز ایجاد میشود. این نشانه معمولاً در مدت کوتاهی پس از غذا خوردن بروز میکند. به ندرت امکان دارد درد به شانهها، گردن یا دستها نیز منتقل شود.
- احساس سوزش در گلو: این نوع احساس سوزش معمولاً در قسمت بالای گردن ایجاد شده و امکان دارد در اثر عمل بلعیدن تشدید شود. احساس سوزش در اثر اسید موجود در محتویات معده بروز میکند.
- وجود طعم ترش یا تلخ در دهان: امکان دارد مواد غذایی که به طور کامل هضم نشدهاند به همراه اسید معده وارد مری شوند و به قسمت پشت گلو برسند.
- دشواری در بلع غذا: این نشانه بایستی همیشه توسط پزشک ارزیابی شود چرا که میتواند نشاندهنده وجود یک عارضه خطرناک باشد. امکان دارد بیمار احساس کند که غذا در گلویش گیر کرده و یا احساس خفگی کند. همچنین ممکن است پس از غذا خوردن در سینه احساس فشار وجود داشته باشد. این حالت دسیفاژی یا اختلال در بلع نام دارد و زمانی ایجاد میشود که واردن شدن مواد غذایی از دهان و از طریق مری به معده با دشواری انجام شود. اختلال در بلع میتواند نشانه التهاب مری فرساینده و سرطان مری باشد.
- سرفه مزمن: اگر اسید معده وارد مری شود امکان دارد باعث سرفه شود. بسیاری از موارد سرفه مزمن در اثر بازگشت اسید معده به مری ایجاد میشود.
- خس خس سینه و یا دیگر علائم مشابه آسم: رفلاکس اسید معده میتواند باعث شود که اسید معده وارد مری و سپس وارد مجرای تنفسی و ریهها شود و در نتیجه تنفس برای شخص دشوار شده و سرفه و خس خس سینه ایجاد میشود. طبق تحقیقات انجام شده، بین بازگشت اسید معده به مری و بروز آسم ارتباط وجود دارد.
علائم حمله قلبی
علائم حمله قلبی حاد (انفارکتوس میوکارد) شامل درد قفسه سینه و یا تعریق، حالت تهوع و خستگی میباشند. حمله قلبی میتواند بدون بروز هیچ یک از این علائم نیز ایجاد شود و امکان دارد این علائم پس از وقوع حمله قلبی تشخیص داده میشوند. به این حالت سکته قلبی خاموش نیز گفته میشود.
نکته قابل توجه این که زنان سکته قلبی را به گونهای متفاوت از مردان تجربه میکنند. با توجه به این که علائم این عارضه از شخصی به شخص دیگر متفاوت است، توصیه میشود که از نادیده گرفتن علائم غیر طبیعی خودداری شود. این مطلب خصوصاً در مورد افرادی که مبتلا به بیماری سرخرگ کرونری (CAD) هستند (و یا افرادی که احتمال بروز این بیماری در آنها بیشتر است) اهمیت به سزایی دارد.
علائم رایج حمله قلبی
علائم رایج حمله قلبی به شرح زیر میباشند:
- درد قفسه سینه (آنژین): بیشتر مردان و زنان درد قفسه سینه را در زمان بروز حمله قلبی تجربه میکنند. البته مردان و زنان از اصطلاحات متفاوتی جهت توصیف علائم استفاده میکنند و امکان دارد این علائم شامل احساس پری، فشار یا سوزش در قفسه سینه باشد. برخی از افراد نیز این نوع درد را به احساس سنگینی در قفسه سینه تشبیه میکنند. معمولاً درد در قسمت مرکزی یا سمت چپ قفسه سینه ایجاد میشود. احتمال بروز درد در قفسه سینه و دست چپ در زمان حمله قلبی در مردان بیشتر است. صرف نظر از نوع و محل ایجاد درد ناشی از حمله قلبی، امکان دارد این نوع درد به تدریج آغاز شده و موقتی باشد. همچنین ممکن است درد به طور ناگهانی بروز کند و یا به صورت یکنواخت و مداوم ایجاد شود. به هر گونه تغییر در الگوی درد بایستی به دقت توجه شود، خصوصاً زمانی که هر گونه فعالیت مختصر سبب ایجاد درد بشود.
- تنگی نفس: در زمان حمله قلبی، احساس فشار در قفسه سینه میتواند نفس کشیدن را برای شخص دشوار کند.
- درد، خشکی یا بیحسی در قسمت فوقانی بدن: این علائم امکان دارد در یک یا هر دو دست، کمر، شانهها، گردن، فک یا بخش فوقانی شکم ایجاد شوند.
- عرق سرد: تعریق زیاد نوعی واکنش متداول بدن به استرس میباشد. این واکنش به مغز اعلام میکند که بدن به نوعی با خطر و مشکل مواجه شده است.
- حالت تهوع و یا استفراغ
- سرگیجه یا غش کردن: با پیشروی روند حمله قلبی و آسیبدیدگی بخشی از قلب، فشار خون افت میکند. در نتیجه ممکن است سرعت جریان خون به مغز آهسته شود. این حالت میتواند سبب بروز سرگیجه یا از دست رفتن هوشیاری شود.
علائم دیگر
علاوه بر علائم رایج که در بخش فوق شرح داده شدند، علائمی دیگر مرتبط با حمله قلبی وجود دارند که احتمال بروز آنها کمتر میباشد و یا ممکن است به بیماریهای قلبی ارتباط نداشته باشند. این علائم عبارتند از:
- خستگی: کاهش جریان خون به قلب میتواند سبب تحلیل انرژی بدن شده و باعث بروز خستگی شدید شود. این حالت امکان دارد در طول چند روز یا چند هفته پیش از حمله قلبی ایجاد شود و میتواند یکی از علائم قابل توجه در ارتباط با حمله قلبی محسوب شود.
- تغییر در ضربان قلب: این حالت میتواند شامل تپش قلب و یا ضربان سریع یا نامنظم قلب باشد.
- ناراحتی معده: برخی از افراد این نشانه را به حالت سوزش معده یا سوء هاضمه توصیف میکنند.
- تغییر رنگ لبها، دستها یا پاها به رنگ مایل به آبی: این علائم نشاندهنده عدم خونرسانی به قسمتهای مذکور میباشد.
در صورتی وجود هر گونه تردید در مورد علائم ایجاد شده ناشی از سوزش معده و یا بیماریهای قلبی، بایستی سریعاً به پزشک مراجعه شود.
سوزش معده به خودی خود یک عارضه محسوب نمیشود و نشانهای از وجود یک عارضه گوارشی دیگر میباشد. برای مثال سوزش معده شایعترین نشانه بیماری بازگشت اسید معده به مری میباشد.