از داروی کارودیلول در موارد نارسایی قلبی (یعنی بیماری که در آن قلب قادر نیست به اندازه کافی خون را به بقیه نقاط بدن پمپاژ کند) و فشار خون بالا استفاده میشود. این قرص برای افرادی که دچار حمله قلبی شدهاند نیز کاربرد دارد. قرص کارودیلول اغلب در ترکیب با سایر داروها استفاده میشود. کارودیلول در رده داروهای موسوم به بتا بلاکرها قرار دارد. این دارو با شل ( ریلکس) کردن رگها و کاهش سرعت ضربان قلب به بهبود جریان و کاهش فشار خون کمک میکند.
فشار خون بالا بیماری شایعی است که در صورت عدم درمان ، میتواند باعث آسیب دیدن مغز ، قلب ، رگها، کلیهها و سایر قسمتهای بدن شود. آسیب دیدن این اندامها ممکن است باعث بیماریهای قلبی ، سکته قلبی ، نارسایی قلبی ، سکته مغزی ، نارسایی کلیه ، از بین رفتن بینایی و مشکلاتی دیگر شود. علاوه بر مصرف دارو ، ایجاد تغییراتی در سبک زندگی نیز به کنترل فشار خون شما کمک خواهد کرد. این تغییرات شامل پیروی از یک رژیم غذایی کم چرب و کم نمک ، حفظ وزن در محدوده سلامتی، هر روز یا اکثر روزها حداقل ۳۰ دقیقه ورزش کردن و سیگار نکشیدن میباشد.
نحوه مصرف داروی کارودیلول
کارودیلول یک داروی خوراکی است که هم به صورت قرص و هم به شکل یک کپسول بلند اثر (با تاثیری طولانی) استفاده میشود. قرص کارودیلول معمولاً دو بار در روز و همراه با غذا، و کپسول بلند اثر آن معمولاً یک بار در روز صبحها و همراه با غذا مصرف میشود. سعی کنید هر روز تقریباً در یک ساعت مشخص داروی کارولینول را مصرف کنید و دستورالعملهای موجود در جعبه یا روی برچسب دارو را با دقت رعایت کرده ، از پزشک یا داروساز خود بخواهید درباره قسمتهایی که متوجه نمیشوید برایتان توضیح دهد. داروی کارودیلول را دقیقاً باید طبق دستور پزشک یا دستورالعمل خاص خودش مصرف کرد. به هیچ وجه این دارو را بیشتر یا کمتر از مقدار یا دفعاتی که پزشک برایتان تجویز کرده مصرف نکنید.
- کپسولهای بلند اثر را رو باید با آب فرو داد. این کپسولها را نباید جوید یا خرد کرد یا محتویات داخل یک کپسول را به بیش از یک دوز تقسیم کرد. اگر قادر به بلعیدن کپسول نیستید، میتوانید کپسول را با دقت باز کرده و تمام محتویات موجود در آن را روی یک قاشق مرباخوری پوره سیب خنک یا با دمای اتاق بپاشید و بلافاصله کل مخلوط را بدون جویدن فرو دهید.
- پزشک احتمالاً تجویز کارودیلول را با دوز کم شروع کرده و به تدریج دوز آن را افزایش میدهد تا بدن بیمار بتواند خود را با دارو تنظیم کند. با پزشکتان در مورد هر نوع حس یا علامتی که طی مدت مصرف دارو تجربه میکنید صحبت کنید.
- داروی کارودیلول اگرچه به کنترل فشار خون (یا مشکل دیگری که برای آن تجویز شده) کمک میکند اما آن را درمان نمی کند. حتی اگر از مصرف کارودیلول احساس خوبی ندارید مصرف آن را ادامه دهید و بدون صحبت با پزشکتان ، مصرف آن را قطع نکنید. قطع ناگهانی مصرف کارودیلول، ممکن است به مشکلات جدی قلبی مانند بروز درد شدید در قفسه سینه ، سکته قلبی یا آریتمی قلبی منجر شود. احتمالاً پزشک از شما میخواهد که دوز دارو را به تدریج طی ۱ تا ۲ هفته کاهش دهید. پزشک وضعیت شما را به دقت بررسی کرده و احتمالاً اط شما میخواهد طی این مدت از انجام فعالیت بدنی خودداری کنید.
سایر کاربردهای این دارو
این دارو ممکن است برای موارد دیگری نیز تجویز شود. برای اطلاعات بیشتر در این خصوص میتوانید از پزشک یا دکتر داروساز خود سوال کنید.
اقدامات احتیاطی ویژه برای مصرف داروی کارودیلول
قبل از مصرف داروی کارودیلول:
- اگر به داروی کارودیلول یا هر داروی دیگر، و یا هر یک از مواد تشکیل دهنده قرص یا کپسولهای طولانی اثر کارودیلول حساسیت دارید پزشک یا داروساز خود را از این موضوع مطلع کنید. از داروساز خود درباره مواد تشکیل دهنده داروی کارودیلول سوال کنید.
- پزشک یا دکتر داروساز خود را از دیگر داروهایی که مصرف میکنید یا قصد مصرفشان را دارید، اعم از داروهای تجویزی و بدون نسخه ، ویتامینها ، داروهای گیاهی و مکملهای غذایی مطلع کنید.
- در صورتی که به آسم یا سایر مشکلات تنفسی، کند یا نامنظم شدن ضربان قلب یا بیماری کبدی مبتلا هستید یا زمانی به این مشکلات مبتلا بودهاید پزشک خود را مطلع کنید. ممکن است پزشک بگوید داروی کارودیلول را مصرف نکنید.
- همچنین اگر تا به حال نسبت به یک ماده غذایی یا هر ماده دیگری واکنش حساسیتی جدی داشتهاید ، پزشک خود را از این مساله مطلع کنید.
- اگر باردار هستید ، یا قصد بارداری دارید، یا شیردهی میکنید پزشک خود را مطلع کنید. همچنین اگر در حین مصرف کارودیلول باردار شدید ، برای مشورت در این خصوص با پزشک خود تماس بگیرید.
- اگر میخواهید جراحی انجام دهید ، از جمله جراحی دندان، به پزشک یا دندانپزشک خود اطلاع بدهید که کارودیلول مصرف میکنید.
- اگر هر یک از مشکلات زیر را دارید یا قبلا داشتهاید پزشک خود را از آن مطلع کنید: مشکلات جریان خون در پاها، دیابت یا هر بیماری دیگری که باعث کمبود قند خون شود ، پرکاری تیروئید (مشکلی که به خاطر آن سطح هورمون تیروئید در بدن بیش از حد طبیعی باشد) ، فشار خون پایین ، آنژین پرینزمتال (درد قفسه سینه که در حالت استراحت بدون هیچ دلیل مشخصی بروز میکند) یا فئوکروموسیتوما (توموری که روی یک غده نزدیک کلیهها ایجاد میشود و ممکن است باعث بالا رفتن فشار خون و تسریع ضربان قلب شود).
- این دارو ممکن است باعث احساس خستگی ، سرگیجه یا حالت سرخوشی شود ، به خصوص وقتی که مصرف کارودیلول را برای اولین بار شروع میکنید و یا دوز مصرف آن را افزایش میدهید. تا زمانی که از تاثیرات این دارو بر بدنتان آگاه نشدهاید ، رانندگی نکنید یا با ماشین آلات کار نکنید. به خصوص در یک ساعت اول پس از مصرف دارو، مراقب باشید و احتیاط کنید.
- اگر از لنزهای تماسی استفاده میکنید، خوب است بدانید که در طول درمان با کارودیلول ممکن است چشمان شما خشک شود. اگر این مسئله برایتان آزار دهنده است با پزشک خود در این خصوص صحبت کنید.
آیا در زمان مصرف پرهیز یا باید یا نبایدهای غذایی خاصی وجود دارد؟
به جز مواردی که پزشک معالج دستور خاصی به شما داده باشد، باید و نباید غذایی دیگری وجود ندارد و شما میتوانید رژیم غذایی معمول خود را ادامه دهید.
در صورت فراموش کردن یک دوز دارو چه کاری باید انجام داد؟
به محض یادآوری، دوز داروی فراموش شده را مصرف کنید. با این حال ، اگر زمان مصرف دوز بعدی تقریباً نزدیک باشد ، دوز فراموش شده را رها کنید و طبق برنامه، دوز بعدی را مصرف کنید. برای جبران دوز فراموش شده، دوز مصرفی خود را دو برابر نکنید.
این دارو چه عوارض جانبی دارد؟
کارودیلول ممکن است باعث بالا رفتن قند خون (هایپرگلیسمی) شود. در صورت بروز هر یک از علائم هایپرگلیسمی که در زیر ذکر میشوند فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:
- تشنگی شدید
- تکرر ادرار
- گرسنگی شدید
- ضعف
- تاری دید
از جمله عوارض جانبی دیگر کارودیلول موارد زیر هستند. در صورتی که هر یک از علائم زیر، به صورت شدید در شما بروز کردند و یا برطرف نمیشوند، با پزشک خود تماس بگیرید :
- خستگی
- ضعف
- حس گیجی یا سبکی در سر
- سرگیجه
- سردرد
- اسهال
- حالت تهوع
- استفراغ
- تغییر وضعیت دید
- درد مفاصل
- مشکل در خوابیدن یا بیدار شدن از خواب
- سرفه
- خشکی چشم
- بی حسی ، احساس سوزش یا سوزن سوزن شدن در بازوها یا پاها
برخی از عوارض جانبی ممکن است جدی یا خطرناک باشند. اگر هر یک از علائم زیر را تجربه کردید ، سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید:
- غش
- تنگی نفس
- افزایش وزن
- تورم بازوها ، دستها ، پاها ، مچ پا یا قسمتهای پایینی پاها
- درد قفسه سینه
- ضربان قلب آهسته یا نامنظم
- جوش و دانه ریختن به بدن
- کهیر
- خارش
- مشکل در تنفس و بلع
داروی کارودیلول ممکن است عوارض جانبی دیگری هم ایجاد کند. اگر در هنگام مصرف این دارو با مشکل غیر معمولی مواجه شدید ، در خصوص آن با پزشک خود صحبت کنید.
نحوه نگهداری از داروی کارودیلول
این دارو را در ظرف یا بستهبندی اصلی آن نگهداری کنید ، در دارو را محکم ببندید و آن را از دسترس کودکان دور نگه دارید. دارو باید در دمای اتاق و به دور از گرما و رطوبت زیاد نگه داری شود. هیچ دارویی نباید در دید یا دسترس کودکان قرار داشته باشد زیرا بسته بندی یا ظروف بسیاری از داروها (مانند جعبههای هفتگی دارو، قطرههای چشم ، کرمها ، پچها و داروهای استنشاقی) طوری هستند که کودکان خردسال به راحتی میتوانند آنها را باز کنند. برای محافظت از کودکان خردسال خود در برابر مسمومیت، همیشه درب جعبه یا بسته داروها را محکم ببندید و بلافاصله آن را در مکانی امن قرار دهید – مثلا در جای بلندی که دور از دید و دسترس کودکان باشد.
اطلاعات ضروری یا مفید دیگر
طبق برنامه تمام نوبتهای مراجعه به پزشک یا آزمایشگاه خود را انجام دهید. پزشک ممکن است برای بررسی واکنش بدن شما به داروی کارودیلول، آزمایشات خاصی برایتان تجویز کند. اجازه ندهید اشخاص دیگری داروهای شما را مصرف کنند. درمورد تکرار نسخه پزشکتان از داروساز خود سؤال کنید.
حتما باید لیستی مکتوب از تمام داروهای تجویزی و بدون نسخه، و همچنین فرآوردههایی مثل ویتامین ، مواد معدنی یا سایر مکملهای غذایی که مصرف میکنید تهیه کنید و هر بار که به پزشک مراجعه میکنید یا در بیمارستان بستری میشوید این لیست را همراه خود داشته باشید. همراه داشتن این لیست در صورت بروز شرایط اورژانسی نیز بسیار مهم است.