تخصص پزشک قلب، تشخیص و درمان بیماریهای قلبی و عروقی از جمله بیماری کرونر قلب، آنژین، ضربان قلب نامنظم، حمله و نارسایی قلبی و بسییاری از موارد دیگر است. متخصصین قلب، در زمینه پیشگیری از بیماریهای قلبی نیز متخصص هستند. پزشک قلب به طور معمول پس از بررسی سابقه پزشکی، معاینه فیزیکی (ارزیابی فشار خون، بررسی علائم حیاتی، وزن و سلامت قلب، ریهها و رگهای خونی ) ودر برخی از موارد با انجام آزمایشات و تصویربرداری (EKG ، اکوکاردیوگرام و کاتتریزاسیون قلب) نوع بیماری قلبی را تشخیص داده و درمان مناسبی را برای بیمار تجویز میکند. در موارد اختلالات جزئی، بسیاری از داروها میتوانند مشکل بیمار را درمان کنند اما در موارد حاد علاوه بر دارو ممکن است بیمار به جراحی نیاز داشته باشد. متخصصین قلب، داشتن یک برنامه غذایی سالم، ورزش و پیاده روی، عدم استعمال دخانیات و مصرف مایعات را برای پیشگیری از مشکلات قلبی به افراد عادی توصیه میکنند.
چرا باید به متخصص قلب مراجعه کرد؟
پزشک عمومی ممکن است شما را به دلایل زیر و یا داشتن علائم بیماریهای قلب به متخصص قلب و عروق ارجاع دهد. مراجعه به پزشک قلب در صورت داشتن موارد زیر حتمی است. زیرا تاخیر در شروع درمان ممکن است روند درمان را سختتر کند و یا عوارض ناخوشایندی برای بیمار داشته باشد:
- درد قلب یکی از مشکلات شایعی است که افراد به مطب پزشک میکشاند و با علائم و نشانههایی از قبیل احساس فشار و درد و ناراحتی در قفسه سینه همراه است. در صورتی که شما دچار این علایم و نشانهها هستید و نمیدانید که به قلب شما ارتباط دارد یا نه باید به پزشک مراجعه نمایید.
- منظور از بالا بودن کلسترول خون، سطح کل کلی کلسترول میباشد هر چه میزان کلسترول خون بالاتر باشد احتمال بروز بیماری قلبی افزایش خواهد یافت. در صورتی که کلسترول خون بالاتر از ۲۰۰ باشد زنگ هشدار به صدا درآمده است.
- در صورتی که شما فشار خون بالایی دارید یا عدد فشار سیستولیک شما بالا است نباید این مسئله را نادیده بگیرید. عدد سیستولیک در هنگام اندازه گیری فشار خون اولین عددی است که به دست میآید به عنوان مثال در صورتی که فشار خون شما ۱۲۰ در ۸۰ باشد عدد ۱۲۰ به معنای فشار خون سیستولیک شما است.
- اگر یکی از اعضای خانواده شما دچار مشکلات قلبی است شما باید به همه علائم و نشانههای مرتبط با بیماریهای قلبی توجه کنید تا در صورت بروز آنها بتوانید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه نمایید.
- متاسفانه بیماری دیابت در به وجود آمدن اختلالات قلبی نقش دارد. اگر شما دیابت دارید و با علائم بیماری قلبی مواجه هستید باید به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
- بارداری دشوار، پره اکلامپسی- پره اکلامپسی یکی از فاکتورهای خطر پنهان در بروز بیماری قلبی محسوب میشود. زنان باردار دو برابر بیشتر از سایر زنان در دوران بارداری و پس از یائسگی در معرض خطر اختلالات قلبی قرار میگیرند.
- در صورتی که شما بیش از ۴۰ سال سن دارید و به تازگی یک برنامه ورزشی جدید را شروع کرده اید بهتر است تحت نظر پزشک نیز قرار بگیرید. متخصص قلب و عروق میتواند وضعیت سلامت قلب شما را ارزیابی کند و تمرینات ورزشی مناسبی که برای سلامت قلب شما مفید هستند را توصیه نماید.
- سیگار کشیدن یکی از فاکتورهای خطر بسیار مهم در بروز بیماریهای قلبی محسوب میشود زیرا سیگار باعث میشود اکسیژن کمتری به قلب است ارسال شود در نتیجه فشار خون و ضربان قلب بالا میرود و احتمال لخته شدن خون و آسیب دیدگی دیواره شریان افزایش خواهد یافت.
- شاید باورتان نشود اما بیماری لثه زمانی به وجود میآید که بعداً دچار التهاب شده است. افرادی که لثه آنها ملتهب است اغلب دچار بیماری قلبی هستند.
سایر علائم بیماریهای قلبی و نیاز به متخصص قلب
تعداد زیادی از ما با علائم و نشانههای بیماری قلبی مثل حمله قلبی و یا سکته مغزی آشنا هستیم. بیماریهای قلبی با علائم و نشانههای دیگری نیز همراه هستند که برخی از آنها به شرح زیر میباشند و نباید از کنار آنها به سادگی رد شد:
- درد قفسه سینه که بدتر میشود و استراحت کردن تاثیری در بهبود آن ندارد.
- درد قفسه سینه که با علائمی از قبیل عرق کردن، لرز، سردی پوست، رنگ پریدگی، تنگی نفس، تهوع استفراغ همراه است.
- سرگیجه یا رنگ پریدگی
- ضعف یا خستگی بدون علت
- تپش قلب یا نامنظم بودن ضربان قلب
- خش دار شدن صدا به علت تحت فشار قرار گرفتن حنجره
- اختلال در بلع
- اضطراب
- بالا رفتن ضربان قلب
تشخیص
متخصص قلب بر اساس علائم و نشانههایی که دارید، سابقه پزشکی شما، سابقه خانوادگی و فاکتورهای خطر و نتایج حاصل از آزمایشات تشخیصی میتواند بیماری قلبی شما را تشخیص دهد. علاوه بر بررسی علائم و سوابق پزشکی بیمار، متخصصین قلب در بیمارستان نور شهریار، برای تشخیص دقیق نوع بیماری قلبی و شروع درمان ، تستهای زیر را برای بیمار انجام میدهند:
- انجام آزمایش خون به منظور بررسی سطح کلسترول و تری گلیسرید، قند خون، لیپوپروتئینها یا پروتئینهایی از قبیل پروتئین واکنشی سی که جز علائم و نشانههای التهاب بدن است.
- نوار قلب با هدف تشخیص هرگونه ناهنجاری در ضربان قلب انجام میشود. الکتروکاردیوگرافی میتواند به ثبت قدرت و زمانبندی سیگنالهای الکتریکی که از قلب عبور میکنند بپردازد.
- تست استرس با هدف ارزیابی عملکرد قلب در هنگام استرس فیزیکی انجام میشود. در این روش پزشک شما میخواهد روی تردمیل بدوید یا راه بروید یا آنکه روی دوچرخه ثابت رکاب بزنید تا قلب شما سخت تر کار کند و ضربان قلب تان بالاتر برود.
- هدف از انجام ام آر آی قلبی تشخیص آسیب دیدگی بافت قلب یا وجود مشکلات مرتبط با گردش خون در قلب یا عروق کرونری است. این روش به پزشک برای تشخیص بیماریهای عروق کرونری کوچک یا بیماری انسداد عروق کمک خواهد کرد. انجام م آر آی قلب به پزشک کمک میکند به تفسیر نتایج حاصل از سایر روشهای عکسبرداری از قبیل سی تی اسکن و عکسبرداری توسط اشعه ایکس از قفسه سینه بپردازد.
- اسکن پت یک روش برای ارزیابی گردش خون در عروق کرونری کوچک قلب و گردش آن به درون بافتهای قلب است. این اسکن هسته ای قلب میتواند به تشخیص بیماری عروق کرونری کوچک قلب کمک کند.
- آنژیوگرافی به پزشک برای مشاهده ساختارهای داخلی عروق کرونری کمک میکند. متخصص قلب به منظور تزریق ماده حاجب به درون عروق کرونری از یک روش استفاده میکند که او برای مشاهده تصاویر دقیق تر کمک خواهد کرد. این روش معمولاً زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که سایر روشهای تشخیصی نشان دهد شما دچار بیماری عروق کرونری هستید. متخصص قلب به منظور تشخیص بیماری عروق کرونری کوچک از آنژیوگرافی استفاده خواهد کرد. دستگاه مخصوص وارد شریانهای قلب میشود و به اندازه گیری گردش خون درون عروق کوچک میپردازد. معمولاً پزشک قبل و بعد از تجویز یک داروی خاص به انجام آنژیوگرافی میپردازد تا گردش خون درون قلب را ارزیابی کند.
- آنژیوگرافی کرونری توموگرافی کامپیوتری یک روش کم تهاجمی است که میتواند اطلاعات خوبی را در خصوص ساختارهای داخلی عروق کرونری را ارائه دهد. در این روش عکسبرداری غیر تهاجمی از سی تی اسکن استفاده خواهد شد.
درمان بیماریهای قلبی
پزشک با توجه به شدت بیماری شما، شدت علائم و نشانههایی که دارید و وجود سایر بیماریهای زمینه ای به طراحی برنامه درمان خواهد پرداخت. برخی از روشهای موجود برای درمان بیماری کرونری قلب عبارت است از اصلاح سبک زندگی، افزایش سلامت قلب، مصرف داروهای تجویز شده یا انجام برخی روشهای جراحی از قبیل جراحی بای پس، ترانس مایوکاردیال ریوسکولاریزاسیون توسط لیزر، و سایر جراحیهای مشابه. تمامی روشهای جراحی با پیشرفته ترین دستگاهها و بهترین متخصص قلب در بیمارستان نور شهریار انجام میشود. متخصصین قلب در هنگام تصمیم گیری برای تعیین بهترین روش به منظور درمان بیماری قلبی شما به ارزیابی ده فاکتور خطر میپردازند.