درد قفسه سینه در بارداری چه علتی دارد: کاهش درد قفسه سینه در حاملگی

سفر نه ماهه بارداری بدون شک تجربه زیباتری برای یک زن است. در طول دوران بارداری، بدن تغییرات مداوم را تجربه می‌کند و احساس ناراحتی، درد در برخی از قسمت‌های بدن و سرگیجه را تجربه می‌کند. یکی از مشکلات شایع در زنان باردار، درد قفسه سینه است. تجربه درد قفسه سینه در دوران بارداری نادر نیست. درد قفسه سینه در دوران اولیه بارداری ناشی از تغییرات سریع در بدن است. علاوه بر تغییرات بدنی، تغییر در شیوه زندگی ممکن است باعث درد در قفسه سینه شود. در ادامه مطلب، دلایل درد قفسه سینه در دوران بارداری و روش‌های درمانی که می‌تواند به تسکین درد کمک کند، بیان شده است.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره های 02632216426 - 09399450250 تماس بگیرید.

 

علل درد قفسه سینه در دوران بارداری


شما ممکن است به علت موارد زیر درد قفسه سینه در دوران بارداری را تجربه کنید. در صورت داشتن هر گونه علائم درد در قفسه سینه حتما به یک متخصص رجوع کنید. در برخی از موارد شدت درد ممکن است برای بیمار و نوزاد خطرناک شود:

سوء هاضمه

 سوء هاضمه اختلالی است که به علت گیر افتادن گاز درون قفسه سینه به وجود می‌ آید و منجر به درد شدید طولانی مدت خواهد شد به همین دلیل باید از مصرف غذاهایی که منجر به سوء هاضمه می‌ شود خودداری نمایید. زنانی که قبل از بارداری نیز دچار چنین مشکلی بوده اند باید بسیار احتیاط کنند. علائم و نشانه‌های سوء هاضمه و سوزش سر دل می‌‌تواند پس از هفته ۲۷ بارداری بدتر شود.

سوزش قلب و سر دل

 سوزش قلب و قفسه سینه می‌‌تواند به علت سو هاضمه، تجمع گاز یا مصرف برخی مواد غذایی خاص به وجود بیاید. هورمون پروژسترون معمولاً عامل بروز این اختلال است و باعث شل شدن اسفنکتر انتهای مری می‌ شود و به این ترتیب اسید به سمت بالا حرکت می‌کند. اگر شما از مکمل آهن استفاده می‌‌کنید نباید به طور همزمان داروهای ضد اسید معده خود را مصرف کنید زیرا این دارو در فرایند جذب آهن توسط بدن اختلال ایجاد می‌ کند.

 بزرگ شدن قفسه سینه

 در دوران بارداری قفسه سینه بزرگتر می‌ شود که در این حالت فشار زیادی در ناحیه قفسه سینه ایجاد می‌ گردد. هنگامی‌ که جنین شروع به رشد می‌کند به عضلات، قفسه سینه و دیافراگم فشار وارد می‌‌کند که منجر به تنگی نفس خواهد شد.

 آسم و اختلالات تنفسی

 اگر شما قبل از دوران بارداری دچار آسم یا بیماری‌های تنفسی هستید احتمال بروز علائم تنفسی در دوران بارداری افزایش خواهد یافت و به این ترتیب پس از انجام دادن فعالیت‌های طبیعی دچار تنگی نفس خواهید شد. در دوران بارداری باید به پزشک خود مراجعه کنید تا به تنظیم دوز داروهای شما متناسب با شرایطی که دارید بپردازد.

 ترومبوز عمیق وریدی (DVT)

ترومبوز عمیق وریدی به معنای تشکیل لخته خون درون سیاهرگ یا یک شریان است. این حالت معمولاً در ناحیه پا یا لگن رخ می‌دهد. در بعضی موارد، لخته خون جدا می‌شود و به سمت ریه‌ها حرکت می‌کند که ممکن است باعث آمبولی ریوی شود. آمبولی ریوی یک بیماری خطرناک است که می‌تواند باعث درد شدید قفسه سینه در زنان باردار شود و در برخی موارد، ممکن است به مرگ منجر شود. عوامل خطر برای ابتلا به ترومبوز عمیق وریدی شامل زنان سیگاری، زنانی که ۳۵ سال به بالا سن دارند، زنانی که اضافه وزن دارند یا زنان مبتلا به اختلالات قلبی یا ریوی بیشتر از سایرین هستند.

 بیماری قلبی مادرزادی

سوفل قلبی یا سایر علائم بیماری قلبی در میان زنان باردار شیوع بیشتری دارد. متخصصان عقیده دارند که پیشرفت‌های ایجاد شده در عرصه مراقبت‌های پزشکی باعث شده که امروزه تعداد بیشتری از زنان مبتلا به بیماری‌های قلبی مادرزادی توانایی بارداری و زایمان را داشته باشند. امام زنان امروزی می‌ توانند باردار شدن خود را تا دهه ۳۰ یا حتی ۴۰ به تاخیر بیاندازند. اگر شما ۳۵ سال به بالا سن دارید و در خانواده شما سابقه ابتلا به بیماری‌های قلبی شایع است باید به پزشک خود اطلاع دهید.

 بیماری عروق کرونری قلب

 بیماری عروق کرونری قلب به علت تجمع پلاک در شریان‌ها به وجود می‌‌آید که باعث تنگ شدن و محدود شدن گردش خون خواهد شد. این اختلال باعث بروز درد قفسه سینه در زنان می‌ شود که دچار استرس بارداری نمی‌ باشند. بیماری عروق کرونری ریسک ابتلا به حمله قلبی را افزایش می‌ دهد به همین دلیل شما باید تحت نظر پزشک قرار داشته باشید. افرادی که اضافه وزن دارند بیشتر از دیگران دچار اختلاف خواهند شد.

 پارگی آئورت

 پارگی دیواره آئورت باعث تجمع خون بین لایه‌های آئورت می‌‌شود که این وضعیت منجر به درد شدید قفسه سینه در دوران بارداری خواهد شد. بارداری ریسک بروز این اختلال را افزایش می‌ دهد.

 کاردیومیوپاتی حاملگی

 کاردیومیوپاتی حاملگی اختلالی است که به صورت ضعیف و بیمار بودن عضلات قلب توصیف می‌‌شود و شایع‌ ترین علامت آن درد قفسه سینه است. این اختلال معمولاً در ماه آخر بارداری به وجود می‌‌آید و ممکن است تا ۵ ماه پس از زایمان نیز ادامه داشته باشد.

 سنگ صفرا

 اگر شما دچار درد قفسه سینه و درد قسمت فوقانی سمت راست شکم خود شده اید احتمالاً سنگ صفرا دارید. افزایش سطح تولید هورمون استروژن در دوران بارداری باعث می‌شود که زنان باردار بیشتر دچار سنگ صفرا شوند.

 تنش ذهنی

 گاهی اوقات علاوه بر گرفتگی عضله بیمار به علت تنش ذهنی دچار درد قفسه سینه خواهد شد. بیمار باید سعی کند عامل به وجود آورنده تنش ذهنی خود را بشناسد و به رفع آن بپردازد.

 تغییر اندازه سینه‌ها

 تغییر اندازه و شکل سینه‌ها باعث می‌ شود که به عضلات و مفاصل دیواره قفسه سینه فشار وارد گردد که این امر منجر به بروز درد و تنگی نفس خواهد شد.

 حمله قلبی

 درد یا حتی ناراحتی شدید در قسمت مرکزی قفسه سینه اولین علامت حمله قلبی است. سرگیجه، اختلالات تنفسی، بی حسی دست یا پا و عرق سرد از دیگر علائم حمله قلبی محسوب می‌ شوند. همانطور که چاقی و استعمال دخانیات دو عامل اصلی بروز بیماری عروق کرونری و ترومبوز عمیق وریدی هستند در بروز حمله قلبی نیز نقش مهمی‌ را ایفا می‌ کنند. اگر تصور می‌‌کنید که دچار حمله قلبی شده اید هرچه سریع تر با یکی از دوستان خود یا مرکز اورژانس تماس بگیرید. در این شرایط از رانندگی کردن اجتناب نمایید.

 درمان درد قفسه سینه در دوران بارداری


 در قسمت‌های بالا به دلایل اصلی درد قفسه سینه در دوران بارداری اشاره کردیم و در بخش زیر نکات مهمی‌ را در ارتباط با نحوه تسکین آن ارائه خواهیم کرد:

  • شما باید در هنگام ایستادن یا نشستن حالت صحیح بدن خود را حفظ کنید تا اکسیژن به راحتی به ریه‌ها ارسال شود.
  • هنگامی‌ که دراز می‌‌کشید از یک بالش مناسب استفاده نمایید تا قفسه سینه تان در حالت مناسبی و بالاتر از پایین تنه قرار بگیرد.
  • از مواد غذایی که سرشار از منیزیم، کلسیم، ویتامین و آهن است استفاده نمایید.
  • از مصرف غذاهای پر ادویه یا چرب خودداری کنید و میزان مصرف کافئین و الکل را به حداقل برسانید.
  • سعی کنید حجم غذای مصرفی خود را کاهش دهید و در عوض در فواصل زمانی کوتاه غذا بخورید همچنین پس از غذا خوردن فوراً دراز نکشید.
  • به پهلوی چپ دراز بکشید تا از وارد شدن فشار حاصل از رحم به قفسه سینه و عروق خونی پیشگیری گردد.
  • برای رفع استرس می‌‌تواند از یوگا و مدیتیشن بهره بگیرید.
  • حتی اگر به علت انجام کارهای روزمره دچار خستگی بسیار زیادی هستید نباید فوراً بعد از غذا خوردن دراز بخوابید.
  • به طور منظم ورزش کنید زیرا ورزش کردن به حفظ سلامت بدن و پیشگیری از عفونت کمک می‌ کند.

 روش‌های خانگی برای درمان درد قفسه سینه


 اگرچه برای تسکین درد قفسه سینه می‌ توان از داروهای مسکن استفاده کرد بهتر است از روش‌های درمانی خانگی که هیچ گونه عوارض جانبی ندارند استفاده کنید. برخی از این روش‌های درمانی موثر به شرح زیر می‌ باشند:

  • هر روز یک قاشق عسل را در یک لیوان شیر گرم بریزید و مصرف کنید.
  • چای بابونه یا زنجبیل بخورید.
  • مصرف بادام به بهبود هضم غذا کمک می‌کند.
  • به مقدار کافی آب بخورید زیرا آب باعث خنثی شدن اسید معده خواهد شد.

 چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟


 شما باید بدانید که چه موقع باید به پزشک مراجعه کنید و علائم هشدار دهنده را بشناسید. در صورتی که متوجه هر یک از علائم و نشانه‌های زیر شدید باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه نمایید:

  • اگر در هنگام خواب شبانه دچار درد شدید قفسه سینه شده باشید.
  • اگر دچار درد غیر قابل تحمل و تیر کشنده در سمت چپ قفسه سینه شده باشید.
  • در صورتی که علاوه بر درد قفسه سینه علائم دیگری از قبیل بی حسی بازوها، سرگیجه، تنگی نفس، عرق سرد استفراغ مداوم یا اختلال تنفس را تجربه کنید.
  • چنانچه نفس عمیق بکشید و دچار سرفه یا خس خس سینه شوید.
  • اگر دچار سوزش شدید در قسمت فوقانی قفسه سینه شده اید و هنگامی‌ که به سمت جلو خم می‌ شوید درد بدتر می‌ گردد.
  • در صورتی که دچار تورم یک یا هر دو پا شده اید که با درد شدید قفسه سینه یا درد ناگهانی در پاها به ویژه ساق پا همراه شده است.
  • در صورتی که درد شدید قسمت میانی قفسه سینه بیش از چند دقیقه طول بکشد و روزی چند بار دچار این درد شوید. این درد می‌ تواند نشان دهنده حمله قلبی باشد.

 اگرچه پیشگیری بهتر از درمان است در صورتی که در طول دوران بارداری هر گونه مشکلی برای شما پیش آمد باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید. صرف نظر از شدت درد قفسه سینه باید به پزشک مراجعه کنید تا علت درد مشخص گردد.

نوبت دهی
× مشاوره در واتس اپ