دلایل بالا بودن پلاکت خون چیست؟
به طور کلی ، پلاکت بالاتر از 450،000 سلول در هر میکرولیتر به صورت افزایش یافته در نظر گرفته میشود. این امر به عنوان ترومبوسیتوز نیز شناخته میشود. علل بی شماری برای بروز ترومبوسیتوز وجود دارد و خوشبختانه اکثر آنها خوش خیم و گذرا هستند. بیایید برخی از شایع ترین دلایل را مرور کنیم.
اختلالات میلوپلیفراتیو
ترومبوسیتوز و افزایش پلاکت خون ناشی از اختلالات میلوپرولیفراتیو مزمن (اختلالی که مغز استخوان سلولهای خونی زیادی تولید میکند) میتواند باعث شود. این اختلالات شامل پلی سیتمی ورا ، ترومبوسیتمی ذاتی (ET) و میلوفیبروز اولیه است. به عنوان مثال ، در ترومبوسیتمی ذاتی، مغز استخوان مگاکاریوسیت ها را زیاد میکند ، سلولهایی که پلاکت میسازند و منجر به ترومبوسیتوز میشوند.
در این شرایط، تعداد زیاد پلاکتها باعث غلیظ شدن خون و کندتر شدن جریان خون میشود که منجر به لخته شدن خون میشود. هدف از این درمان، کاهش تعداد پلاکتها برای کاهش این خطر است.
عفونت
در کودکان و بزرگسالان، عفونتها بیشترین علت برای افزایش پلاکت خون میباشند و این افزایش بسیار شدید است و تعداد پلاکتها به بیش از 1 میلیون سلول در هر میکرولیتر میرسد.
اکثر افرادی که با این مشکل مواجه میشوند، بدون نشانهای هستند اما گروه کمی از بیماران با عوامل خطر دیگر ممکن است به خونریزی دچار شوند. تعداد پلاکتها به طور کلی پس از درمان عفونت به حالت طبیعی برمیگردد، اما ممکن است چند هفته طول بکشد. در برخی از بیماران، افزایش تعداد پلاکتها پس از کاهش آنها در هنگام عفونت اولیه، ممکن است اثر بازگشتی داشته باشد.
کم خونی فقر آهن
اگرچه هموگلوبین کم و گلبولهای قرمز کوچک در مقادیر آزمایشگاهی معمولی در ارتباط با کم خونی فقر آهن است ، افزایش تعداد پلاکتها نیز در این بیماری غیر معمول نیست. در حال حاضر ، مشخص نیست که چه عواملی باعث ایجاد این ترومبوسیتوز یا بالا رفتن محدود پلاکت خون میشود. به طور کلی ، این روند در این بیماری به خوبی تحمل میشود و با درمان مناسب مکمل آهن برطرف میشود.
نداشتن طحال
مقدار مشخصی از پلاکتها در هر زمان معینی در طحال شما ذخیره میشود. اگر طحال به صورت جراحی (اسپلنکتومی) برداشته شود یا عملکرد مناسب آن (Asplenia عملکردی) تحت شرایطی مانند بیماری سلول داسی متوقف شود ، ترومبوسیتوز یا بالا رفتن پلاکت اتفاق میافتد. این بالا رفتن پلاکت معمولاً خفیف تا متوسط بوده و به خوبی تحمل میشود.
بلافاصله پس از عمل برداشتن طحال، ترومبوسیتوز شدید است و ممکن است باعث ایجاد لخته خون شود. این عارضه پس از اسپلنکتومی در حدود 5 درصد بیماران رخ میدهد. به طور کلی ، خطر در ماه بعد از برداشتن طحال نیز وجود دارد.
شرایط التهابی
شرایط التهابی مانند اختلالات روماتولوژیک ، بیماری التهابی روده و واسکولیتیدها میتواند ترومبوسیتوز داشته باشد. شمارش پلاکت بالا در پاسخ به سایتوکاین ها (پروتئینهای کوچک رها شده از سلولهایی که سلولهای دیگر را برای انجام کاری فعال میکنند) رخ میدهد. به طور خاص ، سایتوکاین های اینترلوکین 6 و ترومبوپویتین تولید پلاکت را تحریک میکنند.
کرایوگلوبولینمی مختلط
کرایوگلوبولینمی مختلط میتواند باعث افزایش اشتباه پلاکت شود. در این شرایط ، کریوگلوبولین ها (پروتئینها) در خون هنگام قرار گرفتن در معرض دمای پایین و سرما (مانند دست و پا) به هم میچسبند. این قطعات ممکن است به صورت اشتباه به عنوان پلاکت توسط دستگاه شمارش سلولهای خونی شمرده شود. این بیماری با عفونت هپاتیت C ، لوپوس اریتماتوز سیستمیک و آرتریت روماتوئید همراه است.
کم خونی همولیتیک
اگر کم خونی همولیتیک (کم خونی ثانویه به شکستن گلبولهای قرمز) منجر به تشکیل گلبولهای قرمز بسیار کوچک شود ، ممکن است این گلبولهای قرمز به صورت اشتباه توسط دستگاهی که شمارش کامل خون را انجام میدهد به عنوان پلاکت شمرده شود. با بررسی یک اسمیر خون محیطی (بررسی سلولهای خونی در زیر میکروسکوپ) میتوان تشخیص داد که شمارش بصری پلاکتها با بسیاری از گلبولهای قرمز کوچک مشاهده میشود.
بدخیمی
بالا رفتن پلاکت میتواند یک اثر ثانویه برخی از بدخیمیها (سرطان) باشد. این نوع از بالا رفتن پلاکت به عنوان ترومبوسیتوز پارانئوپلاستیک نیز شناخته میشود. این نوع ترومبوسیتوز بیشتر در تومورهای جامد مانند سرطان ریه ، سرطان کبد (کبد) ، سرطان تخمدان و سرطان کولورکتال شایع است. تعداد پلاکتهای افزایش یافته همچنین در لوسمی میلوژنی مزمن (CML) قابل مشاهده است.
علائم
بالا رفتن پلاکت واکنشی است که به ندرت باعث ایجاد علائم میشود. بیشتر اوقات ، علائم و نشانهها مربوط به بیماری زمینه ای است. اگر علائم ترومبوسیتوز واکنشی رخ دهد ، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سردرد
- سرگیجه یا سبکی سر
- درد قفسه سینه
- ضعف
- غش کردن
- تغییر دید موقت
- تهوع یا سوزن سوزن شدن دست و پا
ترومبوسیتمی و ترومبوسیتوز چگونه تشخیص داده میشوند؟
اگر در یکی از آزمایشهای زیر پلاکت خون بالایی داشته باشید ، پزشک میتواند بیماری شما را تشخیص دهد:
- یک آزمایش معمول خون. در این آزمایش ممکن است تعداد پلاکت شما کمی بالاتر از مقادیر نرمال باشد.
- در طی معاینه بدنی. اگر پزشک تشخیص دهد که طحال شما بزرگ شده است یا شما علائم یا نشانههای عفونت یا بیماری دیگر را دارید ، ممکن است برای تعیین تعداد پلاکت شما یک آزمایش شمارش سلولهای خون (CBC) سفارش دهد.
- یک اسمیر خون. پزشک ممکن است مقدار کمی از خون شما را در زیر میکروسکوپ معاینه کند تا اندازه و فعالیت پلاکتهای شما را مشاهده کند.
از آنجا که تعدادی از بیماریها میتوانند باعث افزایش موقتی شمارش پلاکت شود ، احتمالاً پزشک آزمایش خون را تکرار خواهد کرد تا ببیند تعداد پلاکت شما با گذشت زمان به همین صورت باقی می ماند یا دوباره کاهش مییابد.
دامنه طبیعی پلاکتها 150،000 تا 450،000 پلاکت در هر میکرولیتر خون است. اگر شمارش خون شما بیش از 450،000 باشد ، پزشک به احتمال زیاد به دنبال یک بیماری زمینه ای خواهد بود. در بیشتر موارد ، علائم و نشانههای بیماری زمینه ای برای راهنمایی در تشخیص هستند. پزشک شما ممکن است:
- سطح آهن موجود در خون شما را بررسی کند
- آزمایش علائم التهاب را درخواست نماید
- آزمایش ژنتیک را سفارش دهد تا به شما در تشخیص اختلال خون و مغز استخوان مانند ترومبوسیتمی ذاتی کمک کند
- آسپیراسیون و بیوپسی مغز استخوان را برای جمع آوری و بررسی بافت مغز استخوان انجام دهد
درمان پلاکت خون بالا
درمان ترومبوسیتوز یا پلاکت بالای خون به خطر لخته شدن خون یا خونریزی بستگی دارد. اگر شما کمتر از 60 سال سن دارید و علائم و نشانه ای نداشته اید ، ممکن است به سادگی به معاینات دوره ای پزشکی نیاز داشته باشید. پزشک ممکن است در صورت نیاز برای شما دارو تجویز کند:
- شما بیشتر از 60 سال سن دارید و لخته خون قبلی یا TIA داشته اید
- شما دارای عوامل خطر قلبی عروقی مانند کلسترول بالا ، فشار خون بالا و دیابت هستید
دارو
پزشک ممکن است یکی از داروهای تجویز شده زیر را ، به همراه آسپرین با دوز کم ، برای کاهش تعداد پلاکت یا خطر لخته شدن خون پیشنهاد کند:
- هیدروکسی اوره (Droxia ، Hydrea). این دارو تولید سلولهای خونی در مغز استخوان از جمله پلاکتها را سرکوب میکند. عوارض جانبی این دارو معمولاً خفیف است و ممکن است شامل حالت تهوع ، ریزش مو ، ناخنهای تغییر رنگ داده و زخم در دهان یا پاها باشد.
پزشک شما شمارش سلولهای خونی و عملکرد کبد را تحت نظر میگیرد. برخی نگرانیها وجود دارد که مصرف طولانی مدت این داروها ممکن است خطر ابتلا به لوسمی میلوژنی حاد را کمی افزایش دهد.
- آناگرلید (Agrylin). بر خلاف هیدروکسی اوره ، آناگرلید با افزایش خطر ابتلا به لوسمی همراه نیست ، اما به عنوان داروی کاملا مؤثر نیز شناخته نمیشود. عوارض جانبی ممکن است شامل احتباس مایعات ، مشکلات قلبی ، سردرد ، سرگیجه ، حالت تهوع و اسهال باشد.
- اینترفرون آلفا (اینترون A) یا پیگ اینترفرون آلفا -2 (Pegasys). این دارو به صورت تزریقی تجویز میشود و ممکن است عوارض جانبی بدتری را نسبت به هیدروکسی اوره یا آناگرلید ایجاد کند. اما این دارو بهترین انتخاب برای برخی افراد است. عوارض جانبی ممکن است شامل علائم مانند آنفولانزا ، سردرگمی ، حالت تهوع ، افسردگی ، اسهال ، تشنج ، تحریک پذیری و خواب آلودگی باشد.
روش اورژانسی
یک روش پزشکی به نام قرص پلاکت فقط در موارد اضطراری مانند بعد از سکته مغزی یا لخته شدن خون خطرناک دیگر استفاده میشود. این دارو به طور موقت تعداد پلاکت شما را کاهش میدهد. سوزنی که به یک لوله وصل میشود اجازه میدهد تا خون شما به وسیله ای که پلاکتها را از بین میبرد ، جریان یابد و پس از آن خون شما به بدن شما بازگردد.
تغییر سبک زندگی
اگر ترومبوسیتوز دارید ، پزشک ممکن است توصیه کند که به طور مرتب از آسپرین با دوز کم استفاده کنید. آسپرین باعث میشود پلاکتها کمتر چسبنده باشند و خون شما در ایجاد لخته کند تر عمل کند. این روش غالباً در دوران بارداری مورد استفاده قرار میگیرد ، زیرا خطر کم ایجاد عوارض جانبی روی جنین دارد.همچنین سعی کنید عادتهای سبک زندگی سالم را انتخاب کنید تا خطر ابتلا به شرایطی که ممکن است در لخته شدن خون نقش داشته باشد را کاهش دهید. این موارد شامل دیابت ، فشار خون بالا و کلسترول خون بالا است.
قدم بردارید تا:
- غذاهای سالم بخورید. رژیم غذایی متنوعی غنی از غلات سبوس دار ، سبزیجات و میوهها و چربیهایی با اشباع کم را انتخاب کنید. سعی کنید از مصرف چربیهای ترانس خودداری کنید. در مورد کنترل رژیم غذایی برای حفظ وزن طبیعی اطلاعات بیشتری کسب کنید.
- فعالیت بدنی خود را افزایش دهید. حداقل 30 دقیقه فعالیت بدنی متوسط در روز داشته باشید. روزانه پیاده روی سریع داشته باشید ، دوچرخه سواری یا ورزش هایی مانند شنا را امتحان کنید.
- وزن طبیعی را به دست آورید یا حفظ کنید. اضافه وزن یا چاقی خطر لخته شدن خون را افزایش میدهد.
- سیگار نکشید. اگر سیگار میکشید ، برای ترک هر چه سریع تر آن اقدام نمایید.