قرص نیتروکاردین یا نیتروگلیسیرین برای جلوگیری از بروز درد قفسه سینه یا آنژین صدری، کاهش تعداد حملههای آنژین، تسکین درد حمله قلبی یا رفع علائم نارسایی قلبی مورد استفاده قرار میگیرد. نیتروکاردین به گروه داروهای نیترات تعلق دارد. آنژین صدری زمانی ایجاد میشود که عضله قلب به اندازه کافی خون دریافت نمیکند. این دارو سبب شل شدن و گشاد شدن رگهای خونی شده و در نتیجه خون راحتتر به قلب جریان پیدا میکند. قرص نیتروکاردین در زمان آغاز درد قفسه سینه باعث تسکین درد نمیشود. همچنین هدف از مصرف این دارو جلوگیری از درد قلبی پیش از فعالیتهای جسمانی (مانند ورزش یا رابطه جنسی) نمیباشد. در چنین مواردی امکان دارد به مصرف داروهای دیگری نیاز باشد. در این ارتباط بایستی با پزشک مشورت شود.
مصرف مواد غذایی حاوی چربی کم خصوصاً چربی اشباع و چربی ترانس، عدم مصرف سیگار، فعالیت جسمانی و کاهش استرس عوامل موثری در کاهش احتمال بیماریهای قلبی میباشند. در مورد تغییر در نحوه زندگی بایستی با پزشک در این ارتباط مشورت شود.
دانستنیهای لازم قبل از مصرف قرص نیتروکاردین عبارتند از:
پیش از مصرف قرص نیتروکاردین، وجود آلرژی به این دارو یا داروهای مشابه (مانند ایزو سورباید مونو نیترات) یا داروهای گروه نیترات یا وجود هر گونه آلرژی دیگر را به پزشک اطلاع دهید. این دارو حاوی ترکیبات غیر فعال است که میتواند باعث بروز واکنش آلرژیک یا مشکلات دیگر شود.
پیش از مصرف نیتروکاردین، در مورد سابقه پزشکی خود خصوصاً : آسیبدیدگی سر، درد مداوم معده/ مدفوع شل/ اسهال شدید، سوء جذب مواد مغذی، کمخونی، پایین بودن فشار خون، کمآبی بدن و مشکلات قلبی دیگر (مانند حمله قلبی) به پزشک اطلاع دهید.
امکان دارد قرص نیتروکاردین باعث ایجاد سرگیجه شود. تا زمان کسب آمادگی کامل از انجام فعالیتهایی مانند رانندگی، استفاده از ماشینآلات یا هر فعالیت دیگری که به هوشیاری نیاز دارد خودداری کنید.
پیش از انجام جراحی، مصرف هر گونه دارو (شامل داروهای تجویزی پزشک و داروهای بدون نیاز به نسخه و محصولات گیاهی) بایستی به پزشک یا دندانپزشک اطلاع داده شود.
امکان دارد افراد بزرگسال به عوارض جانبی این دارو خصوصاً سرگیجه بیشتر حساس باشند. در این حالت ممکن است احتمال افتادن بر زمین افزایش پیدا کند.
در دوره بارداری، قرص نیتروکاردین بایستی تنها در صورت نیاز مصرف شود. در مورد عوارض و مزایای مصرف این دارو در زمان بارداری با پزشک مشورت کنید.
این که داروی نیتروکاردین به شیر مادر منتقل شده و یا به نوزاد شیرخوار آسیب میرساند، به طور قطع مشخص نمیباشد. در این ارتباط بایستی با پزشک مشورت شود.
نحوه مصرف قرص نیتروکاردین
قرص نیتروکاردین معمولاً ۳ تا ۴ بار در روز طبق دستور پزشک مصرف میشود. این دارو بایستی در هر روز در یک زمان یکسان مصرف شود. زمان مصرف (مگر به دستور پزشک) نباید تغییر داده شود. میزان مصرف قرص نیتروکاردین به نوع عارضه و واکنش به درمان بستگی دارد. داروی نیتروکاردین باید به طور کامل بلعیده شده و این قرص نباید خرد شود. این کار ممکن است سبب آزادسازی همه مقادیر دارو در یک زمان و افزایش احتمال بروز عوارض جانبی شود. جهت بهرهمندی از مزایای قرص نیتروکاردین، این دارو بایستی به طور منظم مصرف شود. مصرف قرص نیتروکاردین نبایستی بدون مشورت با پزشک متوقف شود. در صورت قطع ناگهانی دارو امکان تشدید برخی از عارضهها وجود دارد. کاهش میزان مصرف دارو بایستی به تدریج انجام شود. به ندرت امکان دارد که مصرف بلندمدت قرص نیتروکاردین بر روی عملکرد این دارو اثر منفی داشته باشد. در چنین مواردی (مانند تشدید درد قفسه سینه یا افزایش تعداد دفعات درد قفسه سینه) بایستی به پزشک اطلاع داده شود.
تداخل دارویی قرص نیتروکاردین
امکان دارد قرص نیتروکاردین با داروهای دیگر تداخل داشته باشد؛ به این منظور در ارتباط با مصرف داروهای دیگر شامل داروهای تجویزی و غیر تجویزی پزشک و یا ویتامینها و مواد معدنی، داروهای گیاهی، داروهای هومیوپاتی، داروهای سنتی مانند داروهای طب سنتی چینی، پروبیوتیکها و محصولاتی مانند آمینواسیدها و اسیدهای چرب ضروری بایستی به پزشک اطلاع داده شود.
برخی از داروهایی که ممکن است با نیتروکاردین تداخل داشته باشند شامل:
ویاگرا (سیلدنافیل). ویاگرا نباید در مدت ۲۴ ساعت مصرف داروهای نیترات مانند قرص نیتروکاردین مصرف شود. در غیر این صورت ممکن است کاهش فشار خون، سرگیجه، غش یا عوارض جانبی شدیدتری ایجاد شوند. در ارتباط با داروهای مشابهی که برای درمان اختلال نعوظ مصرف میشوند بایستی با پزشک مشورت شود.
داروهای بدون نیاز به نسخه پزشک جهت درمان سرفه، سرماخوردگی و آنفولانزا
داروهای گیاهی بدون نیاز به نسخه پزشک جهت درمان سرفه، سرماخوردگی و آنفولانزا
جهت کسب اطلاع در مورد داروهای مصرفی خود با پزشک مشورت کنید.
عوارض جانبی قرص نیتروکاردین
در زمان سازگاری بدن با داروی نیتروکاردین امکان دارد عوارضی مانند سردرد، سرگیجه، حالت تهوع و گُر گرفتگی ایجاد شوند. در صورت تشدید یا ادامه این عوارض، بایستی بلافاصله به پزشک اطلاع داده شود.
سردرد معمولاً نشاندهنده تأثیر قرص نیتروکاردین است. امکان دارد پزشک جهت تسکین سردرد، مصرف داروهای بدون نیاز به نسخه (مانند استامینوفن، آسپیرین) را توصیه کند. در صورت شدید شدن سردرد، بلافاصله به پزشک اطلاع دهید.
جهت کاهش احتمال بروز سرگیجه، برخاستن از وضعیت نشسته یا خوابیده بایستی به آرامی صورت بگیرد. بایستی توجه شود که طبق تشخیص پزشک، مزایای مصرف این دارو بیش از عوارض جانبی آن میباشد.
مصرف قرص نیتروکاردین در بیشتر افراد باعث بروز عوارض جانبی شدید نمیشود. در صورت بروز هر یک از این عوارض شدید به پزشک اطلاع دهید: غش، افزایش ضربان قلب و یا ضربان قلب سریع یا نامنظم
به ندرت امکان بروز واکنش آلرژیک شدید به قرص نیتروکاردین وجود دارد. با این حال در صورت بروز علائم واکنش آلرژیک شدید شامل راش پوستی، خارش/ ورم (خصوصاً در قسمت صورت، زبان، گلو)، سرگیجه شدید، دشواری در تنفس سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
عوارض جانبی ذکر شده شامل تمامی عوارض احتمالی نمیباشند. در صورت بروز عوارض دیگری که در این لیست ذکر نشدهاند، با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد عوارض جانبی داروی نیتروکاردین به پزشک مراجعه کنید.